Welke oefeningen doe jij vooral in de sportschool? Er zijn veel verschillende oefeningen mogelijk maar je kunt ze opdelen in 2 groepen: Compound en Isolatie. In deze blog lees je meer over de verschillen de oefeningsvormen.
Je kent het wel, pijn in de spieren na het klussen in huis of nadat je een zware training hebt gevolgd. Spierpijn kan vervelend zijn, maar voor sommige mensen geeft het ook een bevredigend gevoel, omdat het betekent dat ze hard hebben gewerkt. ‘Is spierpijn eigenlijk slecht?’, heb je je misschien weleens afgevraagd. En hoe komt het dat je spierpijn krijgt? In deze blog ga ik op beide vragen dieper in. Spierpijn na training Wanneer je traint, belast je de spieren, waardoor er kleine scheurtjes in het spierweefsel ontstaan. Het lichaam herstelt deze ‘schade’ vanzelf in rust, dus op momenten wanneer de spieren niet worden belast. Wanneer je een spier(groep) intensief belast, zul je meer scheurtjes creëren, waardoor de pijn voelbaar kan worden in de spieren. Dit verschijnsel noemen we spierpijn. Pijn is een signaal van het lichaam om aan te geven dat er iets niet in orde is. Door middel van spierpijn geeft het lichaam aan dat je te ver bent gegaan: de spieren zijn overbelast. Door de pijn die je ervaart, zul je vervolgens proberen de belaste spieren te ontzien. Door de toegebrachte spierschade gaat het lichaam de spieren wapenen tegen een toekomstige belasting. Dit gebeurd door het spierweefsel te versterken: meer spiercellen worden geactiveerd en spiercellen veranderen -afhankelijk van het type belasting- in witte of rode spiercellen. In principe is spierpijn dus niet goed, maar omdat spieren geprogrammeerd worden op de belasting is het geen probleem en zorgt het voor verbeteringen in de spier. Wat moet je doen met spierpijn? Als je spierpijn hebt, is het belangrijk om de spier(groep) rust te geven om te herstellen. Het herstellen van een spier begint direct nadat je klaar bent met een training. De herstelperiode is afhankelijk van de staat waarin de spier verkeert, hetgeen wordt bepaald door de mate waarin de spier al getraind was, en de prikkel die is toegebracht. De herstelperiode kan soms oplopen tot wel 96 uur. In de meeste gevallen is spierpijn na twee dagen wel weg. Naast rust moet het lichaam ook voldoende eiwitten binnen krijgen om de spiercellen weer op te bouwen. Wil je meer weten over eiwitten? Via de knop onderaan de pagina vind je daar een blog over. Bewegen met spierpijn Je kunt met spierpijn gewoon bewegen. Dit raad ik je zelfs aan, omdat de spieren dan meer doorbloed worden. Door een hogere doorbloeding zullen er meer benodigde stoffen in de spiercellen terechtkomen. Houd het wel bij bewegen: ga de spieren niet belasten met zware gewichten of vermoeien met lange trainingen. Dat zal de herstelperiode namelijk alleen maar verlengen zonder extra resultaat te boeken. Daarnaast kan een massage ook altijd helpen, want ook dit zorgt voor een betere doorbloeding. Spierpijn is dus een goed excuus om een massage van je partner te eisen 😉
In deze blog wordt er uitleg gegeven waarom het trainen van je benen bijdraagt aan de vooruitgang in het bovenlichaam en waarom je dit lichaamsdeel niet moet overslaan.